Voorbereiden wedstrijd

 • Artbij
 • Artbij's Profielfoto
 • Offline
 • Headpro Member
 • Headpro Member
 • There always is time for another 18.
Meer
1 jaar 7 maanden geleden #1 door Artbij
Beantwoord door Artbij in topic Voorbereiden wedstrijd
Die rust van de tee waar X-elf het over heeft heb ik tijdens de competitie ook ervaren. Onze pro had voor alle holes een game plan van de tee gemaakt. Bijzonderheden als "links wegblijven" "max 180m voor dogleg" etc stonder er allemaal op. Ook richting green had hij uitgeschreven "nooit te ver zijn" "voorgreen is hard dus mag te kort" en dat soort dingen.

Omdat wij met 4 in een poule zitten hadden we ook een echte thuiswedstrijd tijdens de comp. We moesten tegen de aanstaande kampioen die veel lagere hcp spelers heeft dan wij. Onze pro heeft samen met de greenkeepers depins gezet en is met ons alle 18 holes af geweest om uit te leggen waar wij de ballen moesten spelen. Hij voorspelde ook waar de tegenstanders de ballen gingen slaan en waarom dit een probleem op zou leveren. Vaak kwam dit nog uit ook. Dit heeft ons zeker meer kans gegeven.

Golf is deceptively simple and endlessly complicated; it satisfies the soul and frustrates the intellect. It is at the same time rewarding and maddening and it is without a doubt the greatest game mankind has ever invented.
- Arnold Palmer
De volgende gebruiker (s) zei dank u: Dr golf, x-elf, Jimi Thing, Martin

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Meer
1 jaar 7 maanden geleden #2 door taxgolf
Beantwoord door taxgolf in topic Voorbereiden wedstrijd

x-elf schreef : Mooi voorbeeld vorige week in Amerika. Garcia/Fleetwood zijn op jacht naar de koploers Rahm en ????.

Jemig, triest dit weer. RYAN PALMER! De draw master. Fenomenale balstriker! Nooit meer vergeten. Ik vind Palmer een hele consistente speler, Texaan (howdy). Mooi dat hij weer eens won.

Nee, alle gekheid, mooi topic, leuk om te lezen.

Laat ik maar zeggen, ik ben een sloppy Joe. Wedstrijden speel ik niet veul. Ik speel slag voor slag en ga me echt niet bekommeren hoe de wind waait. Ik probeer meer in het midden van de green te spelen, maar laat me toch (te) vaak door de pinpositie verleiden (sukkel).

Anyway.

Ik mocht op het 1e KLM Open tijdens de pro am in de bloedhete zon op hole 15 staan. Pitchmarks repareren. Mij viel op dat de pro's niet echt bezig waren met de pinpositie of de green (o.i.d.). Het leek (voor mij als leek) dat ze meer bezig waren met het spel zelf, het put gevoel, het gevoel van de green. De caddy's hadden het druk. Keken meestal naar het green complex, sommigen maakten aantekeningen. Later die dag kwamen noch een aantal caddy's langs, die de 18 holes liepen. Aantekeningen maakten en speurden naar markeringen op de green. De tour zou alvast de pinposities voor 2 dagen aangeven via minuscule kleurspuit. Ik heb toen kort gesproken met een paar dragers. Ze bekeken vanuit verschillende posities de green (en de ondulatie), waar de goede mis zou zitten. Dat is wat ik er van mee kreeg.

De autoriteit van de leraar schaadt maar al te vaak degenen die leren willen
De volgende gebruiker (s) zei dank u: x-elf, Jimi Thing, Martin

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Meer
1 jaar 7 maanden geleden #3 door Coeneman
Beantwoord door Coeneman in topic Voorbereiden wedstrijd
Een leuke vraag Orion en eigenlijk wel eens goed om voor mijzelf na te denken over hoe ik dit eigenlijk doe.

Als ik in een weekend ergens een Open wedstrijd speel, dan ontbreekt het mij vaak aan tijd om door de weeks ook nog een keer een volle ronde te gaan spelen. En ook qua kosten zou dit een dure grap worden omdat je twee keer een greenfee betaald. Voorspelen doe ik eigenlijk alleen voor de competitie.

Als ik een wedstrijd speel op een baan waar ik nog nooit ben geweest dan maak ik wel een studie van de baangegevens die ik op internet kan vinden. En als er op de site van de baan niets staat dan kan je dit vaak nog wel in de Golfshot app of Hole 19 app vinden. Aan de hand hiervan probeer ik voor mijzelf een plan voor de ronde te maken.

Als ik voor mijzelf spreek dan ben ik ook niet zo fanatiek als jij denkt tijdens een oefenrondje. Meestal zijn we met meerdere teamgenoten en spelen we gewoon een rondje op de baan. Waar ik voor mijzelf dan op let zijn bijzondere dingen bij afslagen, staat er ergens een boom in de weg of ligt er ergens een verborgen bunkertje of watertje dat ik vanaf de tee niet zie.Heb ik een beter schot naar een green als ik links of rechts op een fairway of in de rough lig. Ik koop vaak een baanboekje en maak hier dan aantekeningen in. Zo probeer ik een plan te maken waarbij ik afstand overhoud die ik met vol vertrouwen kan slaan.

Verder probeer ik altijd een algemeen gevoel voor de baan te krijgen. Hoe hard zijn de fairways, heb ik wat rol of ligt de bal direct stil. En zo ook voor de greens. Daar ben ik niet zo zeer bezig met waar ze eventueel de pin neer kunnen zetten, maar ben vooral bezig om een gevoel te krijgen voor de snelheid van de greens en in wat voor mate de break die ik zie/voel ook daadwerkelijk aanwezig is. Wel kijk ik goed om mij heen waar er eventueel gevaar schuilt rondom de green.

Voor wat betreft de pinposities daar maak ik mij druk om op de dag van de wedstrijd zelf, daarbij geassisteerd door een horloge met afstanden tot de green en Bushnell laser, waar mee je ook afstanden tot de achterkant van een bunker bij de green kan meten.

Uiteindelijk is het mooi een plan te hebben en dit plan leidt in mijn hoofd dan ook altijd tot een ronde level par, maar in mijn 10-jarige golf carrière is het nog nooit gelukt om dit plan volledig correct tot uitvoer te brengen. Maar het levert je wel een hoop informatie op waar je tijdens de ronde veel aan hebt.

Het is eigenlijk wel een mooie doelstelling voor dit jaar om het plan een keer volledig tot uitvoer te brengen.

Don't be afraid to make miss steaks.
De volgende gebruiker (s) zei dank u: x-elf, Jimi Thing, Martin

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Meer
1 jaar 7 maanden geleden #4 door x-elf
Beantwoord door x-elf in topic Voorbereiden wedstrijd
Hier heb ik wel wat ervaring mee. Zowel voor mezelf als met de spelers waar ik mee gewerkt heb en voor gecaddied heb.

Game plan.
Hier zit direct een groot verschil tussen de pro's en de amateur. De pro's weten redelijk nauwkeurig wat hun afstanden zijn met de clubs. Dat maakt het door de baan een stuk makkelijker. Amateurs weten dat vaak niet of is de marge gewoon te groot. Voorafgaand aan de tournooien spelen ze 1 of meerdere oefenrondes en/of pro-am. Daarnaast zal een caddy de baan zelf ook nog een keer lopen om de bijzonderheden per hole vast te leggen. Vanuit het gameplan weten ze welke club ze op welke hole afslaan. Dit hebben ze in oefenrondes al gecheckt zodat ze weten waar ze uit komen. Het kan in de ronde een clubje schelen maar het zal niet snel zijn dat ze ipv een driver een ijzer 3 gaan slaan. Zo weten ze vaak ook in welke club-range het tweede schot gemaakt zal worden. Een ijzer 7 kan dan best een 8 of 6 worden afhankelijk van het resultaat van de drive. Het zal niet compleet andere keuze zijn. Wat je niet wil is dat er tijdens de ronde vanuit emotie keuzes gemaakt worden. Mooi voorbeeld vorige week in Amerika. Garcia/Fleetwood zijn op jacht naar de koploers Rahm en ????. Op een korte par 4 slaan ze af met een ijzer, dit tot onbegrip van de commentatoren. Grote kans dat ze dit vooraf zo bedacht hebben en dus uitvoeren. Stick to the plan!

Tijdens een KLM Open (was nog op de Hilversumsche) was ik gevraagd om tijdens de pro-am de tas te dragen van de president van Air France. We zaten in de flight met Darren Clarke (vervelende vent was het die ronde). Poes lief tegen de KLM directeur en de Air France president, onbeschoft tegen de rest. Zijn caddy was reuze aardig en daar heb ik de meeste tijd mee door gebracht. Tijdens de pro am was hij bezig met aantekeningen te maken van de greens en green complexen en de komende pin posities. Soms ballen de green opgooien om de lijnen te zien.

Door de diverse afstandsmarkeringen door de baan en de exacte positie van de pin weten ze vrij nauwkeurig welke afstand ze moeten slaan tot de pin. Ze lijnen op en nemen hun stand in, daarna zijn ze bezig met de afstand te slaan. Richting is niet iets waar ze zich om bekommeren, als ze goed opgelijnd staan is de richting goed. Hit the number.
Ik heb een zweedse speelster tijdens het ladies open gecaddied. Ze heeft aan de Solheim cup mee gedaan en weet dus wel wat golfen is. Gameplan had ze uitgewerkt. Per hole welke club van de tee. Holes waar er keuzes zijn ook uitgewerkt. Korte par 4 afhankelijk van de wind of de driver voor max lengte of een mid ijzer voor positie. Dit geeft rust tijdens de ronde omdat ze niet meer bezig hoeft te zijn met dat soort keuzes. Verder was het steeds afstand bepalen, schot bepalen, club keuze en hit the number. Voor de wedstrijd stond ze op de range met de afstandsmeter objecten te schieten en vervolgens een club om die afstand te slaan, kalibreren hoe het die dag is. Leuk om mee te maken, door een foutje van haar mist ze de overwinning met 2 slagen en de play off op 1 slag. Gedeeld 4e.
Met een Nederlandse tourspeler soort gelijke ervaring. Op de fairway de afstandsmarkeringen tot voorkant green en de exacte pin positie (bijv 5 m van de voorkant en 5 meter van links). De bal uitstappen van een markering, pin posities en rekenen maar. Vervolgens hit the number. Vooraf weten ze wat de pinposities van de tournooi dagen zijn. In de voorbereiding wordt gekeken wat pintposities zijn die uitnodigen en die passen bij het voorkeursshot. Ze weten ook welke dus niet. Omdat de afwijking op dat nivo veel minder is kunnen ze veel nauwkeuriger plannen. De miss die ze hebben laat zich minder zien en daar houden ze wel rekening mee. Het liefst een up hill put overhouden. Dat soort zaken.

Voor mezelf doe ik het soortgelijk en dan gebaseerd op mijn nivo. Als ik de AOC als voorbeeld neem dan weet ik welke club ik op welke hole sla (tijdens de serieuze rondes).
Hole 1 korte par 5 driver en afhankelijk van de wind ga ik voor lengte of positie. 3 op de green 2putts.
Hole 2 lange par 4. Driver, wind mee houten 5 en kijken hoe ver we komen. Met andere wind een ijzer voor positie. 2 putts voor par of bogey.
Hole 3 korte par 4. Houten 5, ik ben dan tussen de 100 en 120 over. 2 putts par.
Hole 4 par 3. Afhankelijk van de wind en pin sla ik een pw of ijzer 9. Bij harde wind tegen een punch 8.
Hole 5 midden par 4. Driver en dan iets van een ijzer 7 of 8 mss 9. 2 putts par
Hole 6 korte par 4. Afhankelijk van de wind. Drive bij wind mee, hou dan ca 50m over. IJzer 4 bij wind tegen hou dan iets van rond de 100 over.
Hole 7 par 3. IJzer 8 en bij goede wind tegen een ijzer 7.
Hole 8 korte par 4. Wind mee driver anders ijzer 5
Hole 9 par 5. Driver, houten 3 pw/9
Lig ik binnen de 80m sla ik naar de pin tenzij de pin moeilijk staat. Verder alles midden green. Wij hebben geen grote greens. Ik hou geen rekening met mijn mis aangezien dat te in consistent is. Midden green is de meest veilige optie. Ooit geleerd van een top amateur en inmiddels tourspeler. Na een ronde vroeg ik naar zijn ervaring. Medium was het antwoord. Hij speelde niet lekker, hij voelde het niet die dag. Hoe ben je daar mee om gegaan. Oh gewoon alles midden green. Dan kom je altijd wel eens een vlag tegen. Hij maakte een rondje 70.
Tegenwoordig met de diverse apps is het voorbereiden ook steeds makkelijker. Een paar weken terug mocht ik invallen voor de competitie op Almeerderhout. Vooraf in golfshot de holes bekeken en grof bepaald welke club op welke hole te gebruiken. Waar liggen bunkers of dat soort zaken. Dat maakt het al een stuk makkelijker tijdens het spelen.

Soms verbaasd het me dat er goede spelers zijn die daar te weinig mee doen. Dit kan echt slagen opleveren.

.
"Niet de speler die weet waar de club hoort te zijn, is succesvol, maar de speler die weet waar zijn club is"
De volgende gebruiker (s) zei dank u: Jimi Thing, taxgolf, Coeneman, Martin

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

 • nico
 • nico's Profielfoto
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • HCP 11 and counting
Meer
1 jaar 7 maanden geleden #5 door nico
Beantwoord door nico in topic Voorbereiden wedstrijd

orion1900 schreef :

nico schreef : Wind, kijk ik wel naar op bepaalde holes waar bijvoorbeeld water links of rechts van de fairway is. Pin posities niet, midden green volstaat vaak, of clubje meer achterkant green om de bunkers ervoor uit te schakelen. Ik ben nog niet in staat om bv vanaf 150 meter de pin aan te vallen. Als ik rond de 120 lig dan wel, dan zijn de missers (bij mij) ook het kleinst.


Dit zijn dingen die je volgens mij tijdens de ronde kan doen. Ik ben benieuwd als jij bijvoorbeeld je "standaard mis" een push of slice hebt en links van de green is een bunker, mik je dan nog steeds midden green of is een meter of 10 rechts van de green dan (hoewel tegennatuurlijk) een beter shot?

Ik stel me alleen zo voor dat pro's een gameplan per hole hebben met wat variabelen en dus de dag van de wedstrijd de variabelen invullen en dan het go-to shot hebben. Maar die veronderstelling heeft geen ervaring in de formule, dus er mist volgens mij nog iets.


Standaard mis probeer ik juist niet op te anticiperen. Ik heb soms, vooral in het begin van mijn ronde, de neiging ballen naar links te slaan, de enige oplossing bij mij is beter te draaien. Om dan juist naar rechts op te lijnen dan haal ik die fout niet uit mijn swing. Voor de duidelijkheid en voor diegene die mij niet kennen ik ben dus een linkshandige golfer.

ps roep geen FORE bij een te harde PUTT
De volgende gebruiker (s) zei dank u: Martin

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

 • Jimi Thing
 • Jimi Thing's Profielfoto
 • Offline
 • Headpro Member
 • Headpro Member
 • hcp 7.6
Meer
1 jaar 7 maanden geleden - 1 jaar 7 maanden geleden #6 door Jimi Thing
Beantwoord door Jimi Thing in topic Voorbereiden wedstrijd
Mijn ervaring, ik val bijna iedere vlag aan. Paar uitzonderingen:

a. 180-200m van de green en 2 bunkers voor de green, dan probeer ik m'n bal er tussendoor te spelen. Opleggen voor de bunker doe ik nooit. In mijn hoofd is het verschil in afstand naar pin na een 25m pitch van het gras en een bunkerschot verwaarloosbaar. Geef ik mezelf liever een kans de green te raken. Realiteit is dat ik het verschil nog nooit getoetst heb.
b. Er is overduidelijk gevaar (OOB, Water) aan 1 kant van de green (links, rechts). Dan mik ik daar van weg als ik ijzer 7 of meer moet slaan.

Verder mik ik bijna altijd op de vlag en ben ik vooral geinteresseerd in goed contact maken zodat ik om en nabij de lengte sla die gekoppeld is aan die club. Directioneel missen doe ik bijna op ieder schot de mate waarin is met mijn niveau variabel maar nog maar zelden >25m. Daarmee eindig ik meestal op / rond het greencomplex en geef mezelf kans op een par.

Dat kan iets verstandiger, en ik denk dat het me een paar slagen per ronde kost omdat de miss me ook wel eens short sided brengt.

Sometimes a jimi thing slides my way and keeps me swinging
Laatst bewerkt 1 jaar 7 maanden geleden door Jimi Thing.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

 • orion1900
 • orion1900's Profielfoto Onderwerp Auteur
 • Offline
 • Headpro Member
 • Headpro Member
 • overambitieuze hakker
Meer
1 jaar 7 maanden geleden #7 door orion1900
Beantwoord door orion1900 in topic Voorbereiden wedstrijd

nico schreef : Wind, kijk ik wel naar op bepaalde holes waar bijvoorbeeld water links of rechts van de fairway is. Pin posities niet, midden green volstaat vaak, of clubje meer achterkant green om de bunkers ervoor uit te schakelen. Ik ben nog niet in staat om bv vanaf 150 meter de pin aan te vallen. Als ik rond de 120 lig dan wel, dan zijn de missers (bij mij) ook het kleinst.


Dit zijn dingen die je volgens mij tijdens de ronde kan doen. Ik ben benieuwd als jij bijvoorbeeld je "standaard mis" een push of slice hebt en links van de green is een bunker, mik je dan nog steeds midden green of is een meter of 10 rechts van de green dan (hoewel tegennatuurlijk) een beter shot?

Ik stel me alleen zo voor dat pro's een gameplan per hole hebben met wat variabelen en dus de dag van de wedstrijd de variabelen invullen en dan het go-to shot hebben. Maar die veronderstelling heeft geen ervaring in de formule, dus er mist volgens mij nog iets.

Drumming and Golf: it's all about rhytm
De volgende gebruiker (s) zei dank u: x-elf

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

 • nico
 • nico's Profielfoto
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • HCP 11 and counting
Meer
1 jaar 7 maanden geleden #8 door nico
Beantwoord door nico in topic Voorbereiden wedstrijd
Wind, kijk ik wel naar op bepaalde holes waar bijvoorbeeld water links of rechts van de fairway is. Pin posities niet, midden green volstaat vaak, of clubje meer achterkant green om de bunkers ervoor uit te schakelen. Ik ben nog niet in staat om bv vanaf 150 meter de pin aan te vallen. Als ik rond de 120 lig dan wel, dan zijn de missers (bij mij) ook het kleinst.

ps roep geen FORE bij een te harde PUTT
De volgende gebruiker (s) zei dank u: orion1900

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

 • Jimi Thing
 • Jimi Thing's Profielfoto
 • Offline
 • Headpro Member
 • Headpro Member
 • hcp 7.6
Meer
1 jaar 7 maanden geleden - 1 jaar 7 maanden geleden #9 door Jimi Thing
Beantwoord door Jimi Thing in topic Voorbereiden wedstrijd
Ik ben niet echt een fanatieke zie ik. Of duidelijker, al die dingen die jij noemt kijk ik nooit naar tot het moment dat ik een schot moet maken. Dan kijk ik wat er om me heen is. Op bentwood wist ik in algemene zin wel waar ik kon missen en niet door ervaring.

Maar bij geen enkel rondje, ook de wat serieuzere voor de club kampioenschappen was ik bezig met pinposities, het vooraf bepalen van de windrichting. Dat zou geen slecht idee zijn. Ik zie t nog niet zo snel gebeuren. Wat ik wel tegenwoordig doe, en dat komt door jou Orion, is dat wanneer ik langs de green van een nog te spelen hole loop ik even kijk hoe de vlag staat.

Sometimes a jimi thing slides my way and keeps me swinging
Laatst bewerkt 1 jaar 7 maanden geleden door Jimi Thing.
De volgende gebruiker (s) zei dank u: nico, orion1900, 84425, Martin

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

 • orion1900
 • orion1900's Profielfoto Onderwerp Auteur
 • Offline
 • Headpro Member
 • Headpro Member
 • overambitieuze hakker
Meer
1 jaar 7 maanden geleden #10 door orion1900
Voorbereiden wedstrijd werd gestart door orion1900
In de thread over Anne van Dam noemde Frank dat een pro echt wel meer doet dan een oefenrondje. Ten eerste ben ik benieuwd of er mensen zijn (X-elf bijvoorbeeld) die de voorbereiding van een pro kennen en verder ben ik benieuwd hoe jullie wedstrijden (bijvoorbeeld competitie) voorbereiden.
Ik kan me voorstellen dat je kijkt naar overheersende windrichting, mogelijke pinpositites, plekken om te missen, kwaliteit van de rough, etc.
Nu ben ik zelf een overambitieuze hakker die aan dit alles niet meedoet en ben benieuwd hoe de echt fanatieken dit doen. Willen jullie dat hier delen?

Drumming and Golf: it's all about rhytm
De volgende gebruiker (s) zei dank u: nico, x-elf, taxgolf, Martin

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Moderators: ElsModerator
Tijd voor maken pagina: 0.091 seconden

logogolfchat

Ga naar boven